Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Grashoek (De Grashook)

Maison makelaars Peel en Maas / Horst aan de Maas zijn werkzaam als makelaars en taxateurs in Grashoek, gemeente Peel en Maas.

Heb je dus een huis te koop of wil je een huis kopen in Grashoek, loop dan eens bij ons binnen. Ook voor appartementen en huurwoningen kun je bij ons terecht.

Grashoek ligt midden in de driehoek Eindhoven – Roermond – Venlo en is 35 kilometer van de Belgische en 25 kilometer van de Duitse grens verwijderd. Aan de rand van de Peel en omringd door natuurgebieden, ligt het dorp in het noordwesten van de gemeente Peel en Maas. Grashoek heeft een zeer landelijk karakter; de meeste van de ruim 1500 inwoners  zijn werkzaam in de veeteelt of tuinbouw, al  wordt het aandeel forensen steeds groter.

Voor jonge gezinnen heeft Grashoek een eigen basisschool, welke in tegenstelling tot omliggende kernen aan het uitbreiden is, en kinderopvang. Gemeenschapshuis ‘de Ankerplaats’ huisvest een dorpsdagvoorziening voor de oudere inwoners van Grashoek of voor mensen met een binding met het dorp. Voor degenen die slecht ter been zijn, is er zelfs een dorpsbusje beschikbaar. Ook biedt ‘de Ankerplaats’ onderdak aan een bibliotheek, een eetpunt en verschillende (sport-)verenigingen. Naast het gemeenschapshuis zijn de horecagelegenheden in Grashoek ook een gezellige ontmoetingsplaats. Mede dankzij veel vrijwilligersinitiatieven blijft het dorp levendig. Grashoek is per auto vanuit alle windstreken makkelijk bereikbaar. 

Het dorp dankt zijn naam aan de weilanden ten noorden van het dorp; de trekpaarden, welke vroeger hun aandeel leverden in de exploitatie van turf uit de Peel, vonden er graasland; ‘den gras hoek’. 

De geschreven geschiedenis van Grashoek gaat terug tot het jaar 1402. In dat jaar kreeg de leenman van het hof te Groot Mares (Roermond) acht-en-een-half morgens grond ter beschikking, welke ontgonnen werden. Rond die plaats vinden we nu nog de Marisstraat, Marisveldweg en Marisbaan. In het midden van de 19e eeuw lagen er rond de Maris verschillende gehuchten zoals Scherliet, Vliegert, de Spiesberg, de Hei, het Kwakvors, de Belgenhoek en de Hoeve. Al deze namen zijn ook nu nog terug te vinden. Waar in 1843 op de Hei enkele huizen stonden, ligt de huidige dorpskern van Grashoek. De Lorbaan, tussen Beringe en Sevenum, is een van de oudste doorgaande wegen in dit gebied, die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. Vroeger was dit traject onderdeel van een belangrijke handelsroute. De naam Lorbaan komt zeer waarschijnlijk van het woord ’leuren’. De ongeschreven geschiedenis van Grashoek gaat terug tot de eerste eeuw voor Christus; tijdens het turfsteken halverwege de 19e eeuw vond men een zogenaamde ‘Keltische schijf’, een zilveren sierplaat die aan een schild of halster werd bevestigd, waarop in reliëf een gevecht tussen een man en een leeuw te zien is. Waarschijnlijk is de schijf in Grashoek terecht gekomen door de handel tussen de Kelten en Thracië op de Balkan.

De makelaars en taxateurs van Maison Makelaars Peel en Maas | Horst aan de Maas zijn actief in:

Gemeente Peel en Maas
Baarlo – Beringe – Egchel – Grashoek – Helden – Kessel – Kessel-Eik – Koningslust – Maasbree – Meijel – Panningen

Gemeente Horst aan de Maas
America – Broekhuizen – Broekhuizenvorst – Evertsoord – Griendtsveen – Grubbenvorst – Hegelsom – Horst – Kronenberg – Lottum – Meerlo – Melderslo – Meterik – Sevenum – Swolgen – Tienray