Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Horst (Haors of Hôrs)

Maison makelaars Peel en Maas / Horst aan de Maas zijn werkzaam als makelaars en taxateurs in Horst, gemeente Horst aan de Maas.

Heb je dus een huis te koop of wil je een huis kopen in Horst, loop dan eens bij ons binnen. Ook voor appartementen en huurwoningen kun je bij ons terecht.

Horst is de centrale kern van de gemeente Horst aan de Maas. In de Middeleeuwen droeg de plaats de naam ‘Berkele’. Waarom dit later veranderd is in Horst, is onbekend. Telde het dorp in 1850 nog 3331 inwoners, vandaag de dag zijn dat er een kleine 13.000. Horst is van oudsher een agrarisch dorp en heeft internationaal naam gemaakt door de bloeiende champignonteelt. In Horst wordt ongeveer de helft van alle Nederlandse champignons geproduceerd! Daarnaast is ook de tuinbouw en de agribusiness belangrijk voor de kern Horst.  

De streek rond Horst kent een lange geschiedenis van bewoning: restanten van kampplaatsen uit de jongste periode van de  Oude Steentijd (ca. 8000 v. Chr.!) bewijzen dat de zogenaamde nomadische rendierjagers op het einde van de laatste IJstijd de toenmalige uitgestrekte kille en karige toendra’s in de streek bezochten. 
Het tegenwoordige Horst heeft een belangrijke functie in de regio. Het heeft het grootste winkelgebied van de gemeente. De bezoekers van buiten de gemeente zijn veelal toeristen die afkomen op de verschillende musea en attracties in en rond Horst. Ook wordt de regio veel bezocht door dagjesmensen uit Duitsland, wat logisch is gezien de ligging.

Het dorp beschikt over een breed scala aan voorzieningen. Zo biedt het centrum een ruime keuze aan winkels en is er een middelbare school. Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinder(dag-)opvang en basisscholen. Ouderen met een ondersteuningsvraag kunnen terecht bij de verschillende vormen van dagbesteding of in het plaatselijke verzorgingshuis. Er is tevens een sociaal eetpunt in Horst. Ook bevinden zich diverse instellingen, waaronder een woonvorm, voor mensen met een verstandelijke beperking in Horst. Horst biedt met verschillende huisartsenpraktijken, tandartsen en fysiotherapeuten goede medische zorg. Vanuit ziekenhuis VieCuri (Venlo) is er een buitenpolikliniek in Horst gevestigd, waar onder meer de disciplines cardiologie, interne geneeskunde en neurologie gevestigd zijn. Met tal van (sport-)verenigingen, een bibliotheek en een regionale radio en tv-omroep, kan de Horstenaar ruim uit de voeten. De gezelligheid van (eet-)cafés en restaurants houden het dorp ook ’s avonds levendig.

Horst ligt aan de A73 en ligt hemelsbreed 10km ten zuiden van Venray en 12km ten noorden van Venlo. Ook het Duitse achterland is, via de A67 en A74, snel bereikbaar. Horst heeft een eigen treinstation (Horst-Sevenum), waarmee men in een kwartier of een half uur respectievelijk in hartje Venlo of Eindhoven is.

Een inwoner vertelt: “Vijfentwintig jaar geleden vond ik Horst de beste locatie om me te vestigen in Noord-Limburg. En dat vind ik nog steeds. Horst is een typisch plattelandsdorp met prima voorzieningen en een goede ligging. Het is een gezellig dorp en de Horstenaren zijn hartelijk en gastvrij. Hoewel zij een heel eigen dialect spreken, voel je je hier als buitenstaander snel thuis.”

Er zijn tal van terugkerende evenementen in Horst op cultureel en sportief gebied, evenals een gezellige weekmarkt. Maar er is ook rust en stilte te vinden; de omliggende natuur met diverse bossen en beken, waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

Gemeente Horst aan de Maas

America – Broekhuizen – Broekhuizenvorst – Evertsoord – Griendtsveen – Grubbenvorst – Hegelsom – Horst – Kronenberg – Lottum – Meerlo – Melderslo – Meterik – Sevenum – Swolgen – Tienray

Gemeente Peel en Maas

Baarlo – Beringe – Egchel – Grashoek – Helden – Kessel – Kessel-Eik – Koningslust – Maasbree – Meijel – Panningen