Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Meterik (De Mieëterik)

Maison makelaars Peel en Maas / Horst aan de Maas zijn werkzaam als makelaars en taxateurs in Meterik, gemeente Horst aan de Maas.

Heb je dus een huis te koop of wil je een huis kopen in Meterik, loop dan eens bij ons binnen. Ook voor appartementen en huurwoningen kun je bij ons terecht.

Het gebied rond Meterik kent al sinds de prehistorie bewoning. Meterik is ontstaan uit lint bebouwing van boerderijen rond een vruchtbaar akkerland. Meterik is gelegen aan de Kabroekse beek, die rijke weilanden gaf. Ten gevolge van de heide-ontginningen in de omgeving en de vestiging van een kerk, ontwikkelde Meterik zich omstreeks het midden van de 19e eeuw tot een dorp. Een zeer markant gebouw voor Meterik is de molen ‘Eendracht Maakt Macht’, gelegen aan de Schadijkerweg.
Meterik wordt omgeven door landbouwgebied met vaak grootschalige bedrijven (champignonteelt, glastuinbouw). Een groot aantal van de ongeveer 1600 Meterikse inwoners vindt hier werk. 

De grote agrarische bedrijvigheid heeft  veel Poolse werknemers naar het dorp gebracht. Sinds 2006 hebben zij ook een eigen parochie in Meterik. Het betreft een zogeheten categoriale parochie, die niet gebonden is aan een gebied, maar aan een groep mensen. De Poolse parochie heeft een Poolse pastoor en heeft de kerk van Meterik als thuisbasis en bedient de Poolse werknemers in Noord Limburg en oost Brabant. 

Typerend voor de Meterikse mentaliteit is de bouw van het multifunctioneel centrum: ‘De Meulewiek’ is gebouwd met hulp van een groot deel van de Meterikse gemeenschap en fungeert sindsdien als het kloppend hart van Meterik. Vele verenigingen vinden hier wekelijks hun onderdak voor bijeenkomsten, repetities en uitvoeringen. 
Daarnaast wordt het MFC tegenwoordig ook gebruikt voor uitvaarten. Verder bevindt zich in een afzonderlijk deel van het gebouw het Poolse Servicepunt met winkel voor de Poolse arbeidsmigranten. In een ander gedeelte van het gebouw is de jongerensociëteit OJC Knor gevestigd. Het Poolse Servicepunt en OJC Knor hebben beide een eigen ingang.

In Meterik vindt men kinderopvang, een basisschool, verschillende sportverenigingen die gebruik maken van het sportpark of de sporthal en diverse horecamogelijkheden. Voor veel voorzieningen is men aangewezen op het nabij gelegen Horst. Daar vindt men medische voorzieningen, middelbare scholen, supermarkten en meer. Een ziekenhuis ligt op 10 kilometer van Meterik.

Vanuit Meterik is men in 5 autominuten op de A73 (Venlo – Nijmegen) en zijn beide steden in respectievelijk een half uur en drie kwartier te bereiken, ook Eindhoven bereikt men in 3 kwartier.  Een busverbinding tussen Meterik en Horst maakt het mogelijk van daaruit verder met de trein te reizen. 

Een inwoner vertelt: “De molen ‘Eendracht maakt macht’ heeft altijd een centrale rol gespeeld en is verbonden met de historie van Meterik. Honderd jaar geleden is hij hier naartoe gebracht. Inmiddels is de molen gerestaureerd en weer in gebruik. Elke week verzorgen vrijwilligers er demonstraties, dus als je wat te malen hebt… Meterik is een fijn, hecht dorp, met aan de rand ervan de natuur van de Schadijker bossen. Ik woon er dan ook nog altijd met veel plezier.”

De makelaars en taxateurs van Maison Makelaars Peel en Maas | Horst aan de Maas zijn actief in:

Gemeente Horst aan de Maas

America – Broekhuizen – Broekhuizenvorst – Evertsoord – Griendtsveen – Grubbenvorst – Hegelsom – Horst – Kronenberg – Lottum – Meerlo – Melderslo – Meterik – Sevenum – Swolgen – Tienray

Gemeente Peel en Maas

Baarlo – Beringe – Egchel – Grashoek – Helden – Kessel – Kessel-Eik – Koningslust – Maasbree – Meijel – Panningen