Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Tienray (Tiendere)

Maison makelaars Peel en Maas / Horst aan de Maas zijn werkzaam als makelaars en taxateurs in Tienray, gemeente Horst aan de Maas.

Heb je dus een huis te koop of wil je een huis kopen in Tienray, loop dan eens bij ons binnen. Ook voor appartementen en huurwoningen kun je bij ons terecht.

In Tienray is het prettig wonen en dat weet men al sinds lange tijd: archeologische vondsten hebben uitgewezen dat er rond 5000 voor Christus al mensen woonden. 
Het huidige Tienray telt ruim 1200 inwoners, die mensen snel in hun dorpsgemeenschap opnemen. Het dorp kenmerkt zich door agrarische bedrijvigheid, maar er is ook industrie. Het dorp herbergt prachtige natuur en is een veel bezocht bedevaartsoord van Maria. Daarom wordt Tienray ook wel ‘Klein Lourdes’ genoemd. In de kerk bevindt zich een getrouwe kopie van de Lourdesgrot alsmede kunst van Charles Eyck. In de omgeving van de kerk staan de recent gerestaureerde kruiswegstaties. 

Als kleine kern heeft Tienray een basisaanbod aan voorzieningen; het herbergt een supermarkt, een modehuis, een basisschool, een zorghuis, horeca en tijdens het seizoen kan men er de lekkerste asperges kopen. Medische basiszorg is op ruim 2 kilometer afstand in de omliggende dorpen Meerlo en Horst beschikbaar. In een straal van 5 kilometer vindt men ook kinderopvang en een restaurant. Iets verder weg liggen middelbare scholen, een treinstation, ziekenhuis, bioscoop en een zwembad.
Vanuit Tienray vertrekt een kanoroute over de Groote Molenbeek. 

Tienray is per auto makkelijk bereikbaar; de A73 ligt op 4 kilometer afstand en van daaruit zijn Venlo (21 km), Nijmegen (57 km), Eindhoven (50km) en het Duitse achterland (25 km) binnen handbereik. De buslijn Venlo – Venray loopt door Tienray.

Tienray is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor velen een bijzondere plaats geweest. De Tienrayse kraamverzorgster Hanna van de Voort bezorgde samen met student Nico Dohmen en onderduiker Kurt Loewenstein ze tussen 1942 en 1944 Joodse kinderen een plaats om onder te duiken. Het ging voornamelijk om kinderen die werden weggesmokkeld uit een crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar joden werden verzameld voor deportatie.
De kinderen bleven doorgaans eerst enkele dagen bij Van de Voort, waarna ze geplaatst werden bij boerenfamilies in de omgeving. De kinderen werden geregeld overgeplaatst naar nieuwe locaties als ze ontdekt dreigden te worden. De kinderen kregen een nieuwe identiteit, en hen werd geleerd hoe ze zich voor moeten doen als katholieke kinderen. Dohmen had namens de verzetsorganisatie contact met de kinderen en steunt ze door ze aan te moedigen om vol te houden.
Van de Voort en Dohmen werden in 1987 geëerd met de Yad Vashem Medaille. In Tienray staat een bronzen beeldengroep als monument voor deze verzetsgroep.

‘Tien’ is mogelijk afgeleid van Teden of Teijden dat duidt op het Germaanse Thiadodinggahem (= woonplaats van de volksstam Theuabod), een volk dat in de regio woonde. Raai of rode is een ontginning. Het dorp ontstond als een middeleeuwse ontginning. In 1442 werd een Mariakapel gebouwd, en vooral in de 17e en 18e eeuw kwam de Mariaverering tot bloei. Vanaf 1875 werd Tienray opnieuw een Maria-bedevaartplaats en mocht zich uiteindelijk zelfs Klein Lourdes noemen.

De makelaars en taxateurs van Maison Makelaars Peel en Maas | Horst aan de Maas zijn actief in:

Gemeente Horst aan de Maas

America – Broekhuizen – Broekhuizenvorst – Evertsoord – Griendtsveen – Grubbenvorst – Hegelsom – Horst – Kronenberg – Lottum – Meerlo – Melderslo – Meterik – Sevenum – Swolgen – Tienray

Gemeente Peel en Maas

Baarlo – Beringe – Egchel – Grashoek – Helden – Kessel – Kessel-Eik – Koningslust – Maasbree – Meijel – Panningen