Wat moet je weten over asbest verwijderen
Asbest wordt al jarenlang gebruikt. In de oudheid kregen de Vestaalse Maagden asbest mee om hun lampen voor altijd mee te kunnen laten branden en in de Eerste Wereldoorlog werd het materiaal gebruikt in gasmaskers. Tot de jaren ’80 werd het ook in Nederland veel gebruikt in huizen. Het is namelijk erg sterk, isolerend en goedkoop. Asbest heeft echter ook een groot nadeel: als je losse asbestvezels inademt, kunnen deze je ziek maken. Je kunt zelfs doodgaan aan de zogenaamde ‘asbestziekten’. Daarom is het gebruik van asbest inmiddels verboden en moet asbest in huizen, schuren en gebouwen zoveel mogelijk verwijderd worden.
Asbestsanering Asbestsanering is een klus die je niet zomaar even tussendoor kunt doen. In de meeste gevallen wordt zelfs geadviseerd dit helemaal niet zelf aan te pakken, maar er een professional voor in te schakelen. Voor je überhaupt begint met het verwijderen van asbest, moet je goed kijken waar het zit, hoe het verwerkt is en in welke staat het verkeert. Vast asbest dat nergens beschadigd lijkt, is in principe niet gevaarlijk. Pas op het moment dat het breekt en er vezels vrijkomen, levert het een gezondheidsrisico op.
Asbest afvoeren Soms kan het ook zijn dat er ‘losse’ asbest gevonden wordt, bijvoorbeeld verwerkt in een deur. Die asbest kan vrij gemakkelijk verwijderd worden, maar mag niet zomaar afgevoerd worden. Gemeentes bieden over het algemeen de mogelijkheid om asbest te saneren, maar hieraan zijn wel eisen verbonden. Zo moet je vooraf toestemming vragen en moet je het asbest goed verpakt aanleveren bij de gemeentewerf. Soms kun je hiervoor ook materiaal afhalen bij de gemeente. Dan weet je zeker dat je het juiste soort plastic hebt. Kan dit niet, gebruik dan altijd doorzichtig plastic, zodat goed te zien is wat er precies in zit. Het afvoeren van asbest is in veel gemeentes gratis, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn. Aan het aanvragen van een vergunning, bijvoorbeeld een sloopvergunning, zijn eigenlijk altijd kosten verbonden.
Asbest laten verwijderen door een professional Omdat je over het algemeen meestal niet kunt zien in welke staat asbest is en je eigenlijk altijd wel onverwachte complicaties tegen kunt komen, is asbest verwijderen niet zonder risico. Daarom kun je ook een professioneel bedrijf inschakelen om het asbest te verwijderen. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn pakken grote projecten aan, maar kunnen ook helpen met kleinere projecten. Je kunt zelf de vergunning aanvragen en het bedrijf alleen inschakelen om het asbest te verwijderen en af te voeren, of je kunt alles laten doen. Vraag wel vooraf altijd even op wat de kosten zullen zijn, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Gaat het om asbest op een dak? Dan kun je eventueel het plaatsen van nieuwe dakplaten direct mee laten nemen. Dat kost in verhouding minder dan wanneer je dit door twee verschillende partijen zou laten doen.
Kijk altijd uit Hoe je het verwijderen van asbest ook aanpakt, het is belangrijk om je eigen veiligheid goed in de gaten te houden. Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje, handschoenen en beschermende kleding en schakel bij twijfel altijd professionele hulp in, zelfs als het maar om een kleine hoeveelheid asbest gaat.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hardeman Isolatie.