Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Restschuld? Woning kopen niet onmogelijk!

Wil je verhuizen maar denk je dat het niet mogelijk is door je restschuld? Misschien is het kopen van een woning dichterbij dan je denkt. Je kunt je restschuld namelijk meefinancieren in je hypotheek. Eerder schreven wij dat banken dit liever niet doen. Maar nu lijken ze steeds meer bereid om de restschuld wel mee te financieren.

Duizenden kunnen toch verhuizen

ING en ABN Amro hebben nu aangegeven dat zij de restschuld wel willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek. ING roept zelfs mensen op om in actie te komen. Zij schatten dat er 20.000 huishoudens zijn die wel willen verhuizen, maar denken dat zij dit niet kunnen vanwege hun restschuld. Van deze 20.000 kunnen volgens ING 5.000 huishoudens ook echt een hypotheek afsluiten. En dat kan leiden tot 16.500 meer verkochte huizen.

Regels meefinancieren versoepeld

Natuurlijk moeten ING en ABN Amro zich aan de normale hypotheekregels houden. En dat betekent dat jij bijvoorbeeld voldoende inkomen moet hebben om het hele bedrag te kunnen lenen. Per 1 januari zijn de regels voor het meefinancieren van de restschuld wel soepeler geworden. De restschuld telt namelijk niet meer mee in het maximale percentage (105%) dat je van de waarde van jouw nieuwe woning kunt lenen. ABN Amro hanteert wel voor eigen klanten een maximaal percentage van 115%.

Renteaftrek en NHG

Als je de restschuld wilt meefinancieren, krijg je over dit leningdeel hypotheekrenteaftrek voor maximaal 10 jaar. Helaas valt dit leningdeel niet onder de Nationale Hypotheek Garantie. Heb je over de rest van de hypotheek wel Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je over dit deel maximaal 0,6% extra rente.

Wil je graag verhuizen?

Heb je een restschuld en weet je niet of je kunt verhuizen? Ga dan naar je hypotheekadviseur! Hij of zij kan jouw situatie bekijken en berekenen of het toch mogelijk is om te verhuizen. Heb jij geen hypotheekadviseur? Op onze website kun je alle hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken. Zo vind je altijd de beste adviseur in jouw buurt. Wil de bank je restschuld toch niet meefinancieren en heb je wel voldoende inkomen? Dan is het sluiten van een persoonlijke lening ook nog mogelijk.

Bron: Independer