info@maisonmakelaars.nl 085 0240070

Wat doet de hypotheekrente in 2010?

De gemiddelde hypotheekrente van de voordeligste tien hypotheekverstrekkers voor een hypotheek met een rentevaste termijn van tien jaar, staat op dit moment op 5,3%. Deze hypotheekrente is daarmee voor het eerst in vier jaar gedaald. Hoe deze verlaging precies is ontstaan, is niet geheel duidelijk. Banken die op dit moment mondjesmaat iets van hun extra verdiensten inleveren alsmede de nog immer riante leenpositie van de Nederlandse overheid lijken de belangrijkste veroorzakers.

Per december 2005 kon de Nederlander wonen als een koning. De hypotheekrente destijds bedroeg 4,1%. In de jaren erna steeg dit percentage naar 4,5% in 2006, 5,1% in 2007 en 5,7% in 2008. Vanuit historisch oogpunt is een hypotheekrente van 5,3% echter nog steeds laag. 7% geldt namelijk als langjarige gemiddelde.

Banken vullen hun zakken
Banken zijn net als veel andere ondernemingen hard getroffen door de kredietcrisis. Verloren beleggingsgeld moest worden terugverdiend. De slag om het voorrecht van de consument werd moedwillig verloren. De tarieven moesten omhoog. De kapitaalmarktrente, de rente waarop de tien jaar vaste hypotheekrente is gebaseerd, en de hypotheekrente liepen steeds verder uit elkaar. Een ieder die dit jaar wél een huis kocht en hypotheek afsloot, hielp de banken er weer een beetje bovenop met de inhoud van zijn of haar eigen portemonnee.

Overheden lenen goedkoop
Anderzijds spelen ook macrofactoren een rol. Beleggers in (staats)obligaties zijn betrekkelijk negatief gestemd. Ook de op dit moment aanhoudend riante mogelijkheden voor overheden om van internationaal geld gebruik te kunnen maken, speelt een rol. Stijgen de tarieven van de kapitaalmarktrente, dan stijgt de hypotheekrente voor hypotheken met een lange rentevaste termijn ook.

De verwachting van de Rabobank is dat de kapitaalmarktrente in het aankomende jaar zal stijgen met zo’n 0,4%. Dit betekent dat ook de hypotheekrente met een langere rentevaste termijn langzaam omhoog zal gaan. Dit is echter afhankelijk van de beslissingen van individuele banken.