Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Zowel aantal verkopen als prijs koopwoningen fors lager

In november zijn er slechts 9.970 woningverkopen geregistreerd; ruim 12 procent minder dan de maand ervoor. Ten opzichte van vorig jaar is er een daling van maar liefst 14 procent. In november 2005 gingen zelfs nog 17.628 woningen over in andere handen. Al met al een flinke domper voor makelaars die in september het aantal woningverkopen zagen stijgen en hoopten op een herstel. Daarvan is nu echter nog geen sprake. Sterker nog, het is voor deze makelaars zorgwekkend dat het aantal woningverkopen in november zelfs lager ligt dan direct na het ontstaan van de crisis in oktober 2008. Het aantal te koop staande woningen is nog steeds groot. Het aantrekken van de woningmarkt is op korte termijn niet te verwachten.Naast een forse daling van het aantal verkopen is in november ook de gemiddelde woningprijs gedaald. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in november  233.663 euro. Ruim 5.000 euro minder dan in oktober. Een dergelijke daling binnen de periode van één maand is zelden vertoond! In november 2008 kostte de gemiddelde woning overigens nog 245.292 euro.

Wanneer trekt de woningmarkt aan?
December is historisch gezien een maand waarin weinig woningverkopen plaatsvinden. Het aantrekken van de woningmarkt valt dan ook in de komende periode niet te verwachten. Over het exacte tijdstip van verbetering zijn de meningen verdeeld. ING zei te verwachten dat in de komende periode tot medio 2010 de prijzen gemiddeld 1,5 procent in prijs dalen. De bank verwacht dat de prijzen pas in 2015 weer het hoogste niveau uit 2008 bereiken. De Rabobank durft op dit moment zelfs geen mening te geven voor langere termijn. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht in de komende tijd geen stijgende prijzen. Dit komt volgens de Vereniging door het grote aantal te koop staande woningen.

Wegwijs is op grond van de halfjaarlijks in het magazine gepresenteerde woningmarktbarometer van mening dat de prijs zeker nog 5 tot 10 procent verder zal moeten dalen voordat er ruimte is voor herstel.

Twee-onder-een-kapwoningen grootste dalers
De prijzen van alle typen woningen zijn in november gedaald. Met name verkopers van vrijstaande woningen en  twee-onder-een-kapwoningen moesten genoegen nemen met een opbrengst die respectievelijk 11,72 en 7,35 procent lager lag dan in dezelfde maand vorig jaar. Afgelopen november leverden twee-onder-een-kapwoningen gemiddeld 260.107 euro op en vrijstaande woningen 375.830 euro.

Wat betreft provincies daalde de gemiddelde woningprijs het sterkst in Flevoland (5,9 procent). Woningen in  Zeeland bleken het meest ‘waardevast’ met een daling van 3,4 procent.

De hoop onder makelaars(organisaties) op een herstel van de woningmarkt is door recente cijfers van het Kadaster de grond in geboord. Het gedaalde aantal woningverkopen is bepaald geen teken van herstel. Het is hopen op een zonnige lente waarin de Nederlander met frisse moed weer op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Bron: wegwijs