Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Woningprijzen per 2015 weer omhoog?

Angst woningkopers neemt langzaam af.

Gepubliceerd op: 04 november 2013

Recent constateerden we dat de woningmarkt stabiliseert. Eerder dit jaar heeft de voorjaarszon voorzichtig de eerste kopers over de streep getrokken en langzaamaan wordt de toon positiever. Ook kredietbureau Standard& Poor’s ziet een einde komen aan de daling van de Nederlandse woningprijzen. Wel stelt de organisatie dat we niet te snel moeten juichen: In 2013 gaan de prijzen met nog 4,5 procent naar beneden en ook volgend jaar daalt de gemiddelde woningwaarde, met één procent welteverstaan.  Vanaf 2015 is het leed geleden en stijgt de prijs weer. Hoe komen ze daar eigenlijk bij en wat moeten we ermee?

Standard & Poor’s (S&P) is een van de kredietbureau’s die onderzoek doen naar de financiële stabiliteit van bedrijven en overheden. Ook een specifiek onderdeel van een land, in dit geval de woningmarkt, komt daarbij aan de orde. Standard& Poor’s is niet de enige die verbetering constateert. Ook makelaarsorganisaties en toezichthouder De Nederlandsche Bank durven weer optimistisch te zijn.

Wat meet Standard & Poor’s? Bij het doen van voorspellingen kijken de kredietbureau’s naar zowel de politieke besluitvorming als economische factoren die invloed hebben de verkoop en prijs van huizen. Voorbeelden daarvan zijn werkloosheid, groei van de economie en de hoogte van de overheidsschuld. Zo resulteert bijvoorbeeld een sterk stijgende overheidsschuld in straffe bezuinigingen. Dit merkt een mogelijke koper in zijn portemonnee en dempt het enthousiasme om een grote aankoop als een woning te doen.
Nadeel is echter dat de informatie waar kredietbureau’s hun oordeel op baseren niet altijd strookt met de actuele situatie op de woningmarkt. Daarnaast is het per definitie lastig voorspellen omdat uit wordt gegaan van economische veronderstellingen die nog wel eens verrassend uitpakken. Toch is de visie van S&P interessant, omdat de woningmarkt vanuit een breder perspectief wordt bekeken.

Kopersangst ebt weg
Twijfels over de eigen financiële toekomst is een reden om de aankoop van een woning uit te stellen of zelfs af te blazen. De angst dat de prijzen verder dalen is daarbij een belangrijk bestandsdeel. Logisch, je wilt natuurlijk niet zien dat je pasgekochte woning nog duizenden euro’s in waarde keldert. Lange tijd werd deze angst opgestookt door sombere verhalen in de media. Dit beeld slaat langzaam om. Een effect hiervan is een afnemende angst voor prijsdalingen, wat weer het aantal woningverkopen stuwt. Zo komen we langzaam weer in de opgaande spiraal terecht. En dat laatste is nodig, want het aantal verkopen is nog niet om over naar huis te schrijven.

Spanje en Italië prijzen verder onderuit
Wie een tweede huis in Spanje overweegt, doet er volgens Standard& Poor’s  goed aan nog even te wachten. Daar moeten huiseigenaren, na de forse dalingen van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, dit jaar nog eens acht procent incasseren. Ook Italie komt er met min vijf procent weinig genadig vanaf. Binnen Europa zijn Duitsland en Groot Brittannië positieve uitschieters met een prijsstijging van respectievelijk vier en vijf procent. Ook onze zuiderburen profiteren met twee procent van herstel.

De uitkomst van het Standard & Poor’s rapport is hoopgevend. In de komende editie van Wegwijs Magazine gaan we uitgebreid in op de prijs van Nederlandse woningen en de te verwachten richting. Waar Standard & Poor’s vooral de huidige situatie en de economische toekomst beetpakt, is ook het verleden relevant. Want ook in het verleden kende de woningmarkt mindere tijden, waarop altijd weer een tegenreactie kwam.

Bron: http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/11/angst-woningkopers-neemt-langzaam-af?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+spacemakers+%28Spacemakers+nieuws%29