Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Foto’s Wierumse kerk en Rotterdamse villa winnaars Wiki Loves Monuments 2013

nof

Eerste prijs. De Mariakerk in Wierum. Uberprutser, CC BY-SA 3.0

Utrecht, 6 november  2013 –  Een foto van de kerk in Wierum is uit 7.100 inzendingen gekozen als de beste foto in de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments 2013.

Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om mensen te motiveren foto’s van monumenten te maken voor Wikipedia. Nieuw was een speciaal klassement voor Wederopbouwmonumenten uit de periode 1940-1965. In deze categorie won een foto van een Rotterdamse villa uit de jaren zestig.
Wiki Loves Monuments heeft dit jaar 2.340 foto’s opgeleverd van monumenten waarvan op Wikipedia nog geen enkele foto beschikbaar was. Voor het eerst konden er naast foto’s van Rijksmonumenten ook foto’s van gemeentelijke en provinciale monumenten worden ingestuurd. De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking vond plaats tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland op zaterdag 2 november.

In het kwaliteitsklassement zijn 15 prijzen uitgereikt. Gebruiker ‘Uberprutser’ (Wikipedia fotografen werken vaak onder hun username) schoot de beste foto in dit klassement. De jury zei over de foto: “De kerk van Wierum is al vaak op de foto gezet, maar het goedgekozen standpunt geeft deze foto ineens veel meer historische diepte en verhaal. De kleine gemeenschap lijkt koste wat kost stand te willen houden tegen het steeds maar wassende water. De compositie is prachtig met de donkere lucht rechts als tegenhanger van de kerk en het hek op de voorgrond als verbindende lijn.”  De eerste prijs was een cadeaubon ter waarde van €650, te besteden bij een camerawinkel.

Nieuw dit jaar was het klassement wederopbouwmonumenten uit de periode 1940-1965. Dit klassement sloot aan bij de Week van de Wederopbouw die werd georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In dit klassement won ‘Agaath’ de eerste prijs met een foto van een Rotterdamse villa uit 1961. “De villa is lastig om te fotograferen, maar hier is het goed gelukt. De witte krul op de voorgrond leidt de blik verder naar het huis.” aldus de jury.

Havang(nl) fotografeerde dit jaar de meeste monumenten, maar liefst 907 stuks. Hij won dan ook met zijn foto’s de eerste prijs in de categorie kwantiteit.

De tien beste Nederlandse foto’s dingen mee in de wereldwijde wedstrijd. De internationale winnaars worden in december bekendgemaakt.

In 2010 startte Wiki Loves Monuments als een Nederlands initiatief. Inmiddels is de wedstrijd uitgegroeid tot ‘s werelds grootste fotowedstrijd. In 2012 maakten wereldwijd ruim 15.000 deelnemers 353.768 foto’s van monumenten voor gebruik op Wikipedia.   Sinds 2011 is  Wiki Loves Monuments door Guinness World Records erkend.

Meer:  http://www.wikilovesmonuments.nl/