Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Weiland hoort niet bij woning. Dus 6% overdrachtsbelasting

bron: http://descherpepen.nl/2013/weiland-hoort-niet-bij-woning-dus-6-overdrachtsbelasting/

Onlangs las ik over een uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden die ook voor jouw werk van belang kan zijn. Daarom licht ik die uitspraak graag kort toe.

In de betreffende zaak ging het niet direct over de overdrachtsbelasting, wat je misschien wel zou denken gezien de titel van dit artikel. Het ging echter over de vraag wat een aanhorigheid is van een woning als bedoeld in de Inkomstenbelasting. Bij de overdrachtsbelasting is het zo dat het heffingspercentage 2% is als het gaat om de levering van een woning of een aanhorig gelegen stuk grond.

De casus

In deze zaak was sprake van een woonboerderij met een weiland van bijna twee hectare. Dat weiland was van de woonboerderij gescheiden door een sloot en gebeurde op het weiland niet al te veel.

Een stukje was in gebruik als moestuin, de eigenaar liet zijn hond er wel eens op uit en hij heeft er een tijdje schapen op gehouden.

Dat alles was voor de rechters onvoldoende om het weiland te bestempelen als aanhorigheid van de woning.

Wat heb jij er aan?

Stel dat jij ook in het buitengebied woningen te koop hebt, dan is het goed mogelijk dat je op enig moment bemiddelt voor een woonboerderij met een flinke lap grond erbij.

Ligt die grond achter of naast de woning en is die niet als echte (park)tuin in gebruik, dan moet je gaan opletten. Op basis van de uitspraak kan er namelijk sprake van zijn dat de koper van de woning 2% overdrachtsbelasting moet betalen over de waarde van de woning, maar 6% over dat deel van de koopsom dat betrekking heeft op de grond.

Dat kan een slok op een borrel uitmaken.

Zeker als de koper financiering nodig heeft en een financieringsclausule op laat nemen in de koopovereenkomst, kan dit vervelende gevolgen hebben. Als de financieel adviseur namelijk correct of voorzichtig rekent met 2 en 6% overdrachtsbelasting in plaats van alleen 2%, dan kan het zijn dat de koper de financiering niet rond krijgt en de koop ontbindt. Dan kun jij weer aan de slag om een nieuwe koper te vinden en mag jij uitleggen aan de verkopers waarom het niets geworden is.

Om dit te voorkomen kun je bij twijfel als het gaat om een woning met veel grond, die optisch niet direct te herkennen zijn als één geheel, beter contact opnemen met de belastinginspecteur. Een bevriende notaris zal dat zeker voor je kunnen verzorgen.