Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Steeds vaker schulden bij Erfenis.

Stel, je oom overlijdt en je bent de enige erfgenaam. Een verdrietig gebeuren, en helaas ook een hoop geregel. Laten we eens kijken naar de financiële kant. Het spaargeld van je oom gaat grotendeels op aan de begrafenis. Daarnaast laat hij een inboedel, een woning en een auto na. De auto en inboedel worden verkocht, opbrengst: € 15.000. De woning is pakweg € 250.000 waard, maar moet flink opgeknapt worden. Er hoort een hypotheek van € 200.000 bij, met maandlasten van 875 euro netto. Vergis je niet: die maandlasten lopen gewoon door. Staat het huis een jaar (of langer!) te koop, dan ben jij verantwoordelijk voor de hypotheek. Ook andere woninggerelateerde lasten (verzekeringen e.d.) lopen gewoon door. Wat nu?

Geen fijne situatie. Met de opbrengst van de auto en inboedel kun je bijna anderhalf jaar de hypotheek betalen. Wordt het huis binnen die tijd verkocht, dan speel je quitte of hou je misschien wat over. Dan rekenen we alle tijd en moeite die je in de verkoop steekt natuurlijk niet mee. Staat het huis langer te koop, dan kost de erfenis je in feite geld. Dat bedrag loopt snel op. Bovendien houdt ook de belastingdienst zijn hand op. En dan is er nog niet eens sprake van schulden. Steeds vaker is dat wél het geval: het aantal senioren met schulden is de afgelopen jaren fors gestegen. Wat zijn je opties als erfgenaam?
Erfgenaam. En dan? Een erfenis kan bestaat uit zowel vermogen als schulden. Daarom heb je als erfgenaam altijd de keuze om een erfenis niet direct aan te nemen. Bijvoorbeeld omdat je niet precies weet wat de erfenis inhoudt, omdat je geen risico wilt nemen dat de woning onverkoopbaar is of simpelweg omdat je je niet geroepen voelt om op te draaien voor de schulden van een ander. Ook emotionele of principiële redenen kunnen een rol spelen. Krijg je te maken met een erfenis, dan heb je drie opties:

a) Zuiver aanvaarden: Je gaat akkoord met de verantwoordelijkheid die bij een erfenis komt kijken. Eventueel vermogen is voor jou, eventuele schulden ook.

b) Beneficiair aanvaarden: De erfenis wordt behandeld als een faillissement: alle schuldeisers worden zoveel mogelijk betaald en als er iets overblijft, dan is dat voor jou als erfgenaam. Een eventueel tekort hoef je niet uit eigen zak bij te leggen. Daar staat tegenover dat je ook niet van het vermogen mag profiteren voordat álle schulden zijn betaald. Beneficiair aanvaarden wordt ook welaanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd.

c) Verwerpen: Je weigert de erfenis. Je bent niet verantwoordelijk voor de inhoud en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. Je ontvangt dus niets en bent ook niet aansprakelijk voor schulden.

Maak op tijd een keuze Wanneer je met een erfenis te maken krijgt, heb je tot drie maanden na het overlijden de tijd om een keuze te maken. Dat wordt het recht van beraad genoemd, in die periode kunnen eventuele schuldeisers zich niet verhalen op de erfenis.
Houd er wel rekening mee, dat je ook onbewust een keuze kunt maken: bijvoorbeeld als je wat meubels verkoopt, de auto in gebruikt neemt of simpelweg een achterstallige rekening van de overledene betaalt. De wet gaat er dan vanuit dat er sprake is van zuivere aanvaarding. Je kunt dan zelf geen andere keuze meer maken.
Niet of deels aanvaarden Kies je voor een beneficiaire aanvaarding of een verwerping, dan moet je hiervoor een verklaring af te leggen bij de rechtbank. De kosten hiervan, ongeveer 120 euro, zijn voor eigen rekening en je verklaring kan niet meer teruggedraaid worden. Doe je eenmaal afstand van een erfenis, dan kun je er niet alsnog aanspraak op maken.
Een ander aandachtspunt: als je een erfenis verwerpt, wordt deze doorgeschoven naar de volgende erfgenaam. Mogelijk wordt de erfenis dus voorgelegd aan je kinderen. Willen ook zij de erfenis niet aanvaarden (of zijn ze minderjarig en wil je zelf niet dat de erfenis bij hen terecht komt), dan moeten ook zij een verklaring bij de rechtbank afleggen.
Al met al lijkt beneficiaire aanvaarding de voor de hand liggende keuze. Toch brengt deze optie ook nadelen met zich mee: een formele rechtsgang met bijbehorende kosten à minstens een paar honderd euro.

Het aantal erfenissen dat uiteindelijk op schuld uitdraait steeg in 2012 met 25% tegenover een jaar eerder. Grootste boosdoener is de woningmarkt: woningen die lang te koop staan of te weinig opbrengen om de hypotheek mee af te lossen. Krijg je zelf te maken met een erfenis en weet je niet zeker of zuivere aanvaarding een goed idee is? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden. Een notaris of financieel adviseur kan je daar bij helpen.

Bron: http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/08/steeds-vaker-schulden-bij-erfenis