Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Optimaal koopmoment – laagste hypotheekrente

Het keerpunt van de woningmarkt is bereikt. Nadat afgelopen halfjaar de 10 jaar vaste rente daalde tot 3,95%, regent het afgelopen twee weken renteverhogingen. Het is een kwestie van dagen of hooguit een paar weken voordat deze laagste rente de lucht in gaat. Met de nu nog lage hypotheekrente, de nog altijd lage woningprijs en het gestegen vertrouwen bij starters op de woningmarkt, lijkt nú het ‘ideale koopmoment’.

Een korte rekensom: voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn is de laagste rente nu 3,95%. Begin 2012, nog geen anderhalf jaar geleden, lag dat op 4,60%. Het is goed mogelijk dat we dit rentepercentage, of zelfs hoger, over een halfjaar wederom betalen. Het verschil tussen 3,95% en 4,60% komt neer op hogere woonlasten van bruto € 1.567 per jaar, en over tien jaar zelfs meer dan € 15.000.

Waarom stijgt de rente? Eerder gaven we al signalen over het einde van de daling van de hypotheekrente. Samengevat: de staatsrente is de ‘boosdoener’. Hierop is de hypotheekrente is gebaseerd. Inmiddels is duidelijk dat de rentestijgingen snel worden doorgevoerd: Aegon, met nu nog de laagste rente bij 15 en 30 jaar vast, verhoogt volgende week alle rentetarieven met 0,30%. Ook Nationale Nederlanden stijgt volgende week. De tarieven vanaf vijf jaar vast stijgen met 0,20%. ING stijgt met 0,15%.

Alle tarieven omhoog
Het wachten is op de huidige voordeligste aanbieders die het voorbeeld van Aegon, Nationale Nederlanden en ING volgen. De verhogingen veroorzaken een sneeuwbaleffect. Als de concurrent verhoogt, is er weinig reden om de eigen prijzen laag te houden. Aegon is tót de verhoging van volgende week de goedkoopste aanbieder voor een rentevaste termijn van 15 of 20 jaar. Het feit dat deze laagste rente bij Aegon behoorlijk stijgt, geeft aan dat de bodem van de hypotheekrente opveert.

Keerpunt op woningmarkt We schreven eerder al uitgebreid over  het optimale moment om een woning te kopen, en de  maandlasten van nu vergeleken met vóór de crisis. Neem je ook het gestegen vertrouwen in de woningmarkt in overweging, dan lijkt er maar één conclusie mogelijk: het keerpunt is bereikt en het optimale koopmoment is nu! De huidige combinatie van lage woningprijzen én lage hypotheekrente staat garant voor zeer betaalbare woonlasten. De kans dat de woonlasten de komende maanden flink gaan stijgen is aanzienlijk.

Veel kopers hebben de afgelopen jaren gewacht op het ideale koopmoment. De woningprijzen daalden. De hypotheekrente ook. De Wegwijs-redactie kreeg de laatste maanden veel vragen over dat felbegeerde ‘optimale koopmoment’. Dat moment lijkt nu te zijn aangebroken. Is het oversluiten van je hypotheek aan de orde, ook dan is dit een goed moment om tot actie over te gaan. Voor een nieuwe hypotheek lijkt snel handelen van belang. De laagste hypotheekrente per rentevaste termijn van dit moment vind je in ons hypotheekrente-overzicht.

Bron: Wegwijs