Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Makelaar Nieuw Beerta

Nieuw Beerta, vroeger Beertsterhamrik (Gronings: Nij Beerte of Beetsterhammerk) is een dorp in de gemeente Oldambt van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 110 inwoners (2021).

Nieuw Beerta is een langgerekt streekdorp vol met fraaie oude boerderijen. De dorpskern kenmerkt zich meer met arbeiders- en middenstandswoningen. Onder het kerspel Nieuw Beerta vallen het dorp Oude Zijl en een aantal buurtschappen.

Het centrum van Nieuw Beerta telt al 11 rijksmonumenten. Dit zijn de kerk en fraaie boerderijen en villa’s. Dit was een belangrijke factor waarom Nieuw Beerta geniet van beschermd dorpsgezicht. De genoemde kerk beschikt over de enige hardoff-orgel in de provincie Groningen. Ook beschikt het dorp over een oorlogsmonument waar elk jaar op 4 mei de dodenherdenking wordt gehouden. Langs de waddenkust bevinden zich 50 social sofa’s. Inwoners van, onder andere, Nieuw Beerta mochten hun concepten voor een bank indienen, waarna kunstenaars hiervan een mozaïek uit hebben gewerkt dat op de zitting is geplaatst.

Nieuw Beerta is ontstaan in de 16e eeuw op de plaats waar het verdronken dorp Wynedaham oorspronkelijk stond. Ondanks dat was dit gebied nooit volledig onbewoond. Boerderijen hadden verhoogde erven of stonden op resterende stukken hoogveen die sindsdien zijn verdwenen. Het dorp werd in 1665 een zelfstandig kerkelijke gemeente, doordat er kerk werd gebouwd in het dorpscentrum. De bloeitijd van het gebied begon halverwege de 19e eeuw toen de landbouwproductie op zijn hoogtepunt was. Na het begin van de 20e eeuw begonnen de prijzen voor landbouwproducten te dalen, waardoor de lonen van arbeiders ook begon te dalen. Een van de grootste stakingen onder landbouw personeel heeft hier plaatsgevonden. Niet snel daarna begon de automatisering in deze sectoren steeds groter te worden, waardoor nog meer werkers uit het gebied weg trokken. De laatste overblijfselen hiervan zijn de arbeiderswoningen in de dorpskern van Nieuw Beerta.

Maison Makelaars Groningen zuid-oost is actief in de volgende gemeenten:

Oldambt- Pekela- Stadskanaal- Veendam- Westerwolde

Binnen de gemeente Oldambt is Maison Makelaars Gronningen zuid-oost actief in: 

’t Waar – Bad Nieuweschans  – Beerta- Bellingwedde – Bellingwolde – Blauwestad – Blijham – Borgsweer – Delfzijl – Drieborg – Drieborg – Finsterwolde – Heiligerlee – Meeden – Menterwolde – Midwolda – Muntendam – Nieuw Beerta – Nieuw Scheemda – Nieuwolda – Noordbroek – Oostwold – Oude schans – Rhederbrug – Rhederveld – Scheemda – Termunten – Termunterzijl – Wagenborgen – Westerlee – Winschoten – Woldendorp – Zuidbroek