Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Je hebt je droomwoning gevonden maar je hebt ook nog een eigen huis… Wat nu?

Stel…… je bent je aan het oriënteren op de woningmarkt, je woont goed maar je wil toch graag de volgende stap gaan zetten. Op het moment dat je een woning gaat bezichtigingen loop je het “risico” dat je je droomwoning tegenkomt. En dan?

Want je hebt ook nog een koopwoning die nog even verkocht moet worden. Wat wordt dan jouw stappenplan? Wat ga je eerst doen en wat is eigenlijk de juiste volgorde?

Het eerste wat je je af moet vragen is: moet je wel eerst je huidige woning verkopen of heb je ook de mogelijkheid om te overbruggen? Of vind je het niet prettig om mogelijk met twee woningen te zitten ondanks dat je kunt overbruggen?

Laten we eerst uitgaan van het feit dat je geen overbruggingsfinanciering kunt krijgen. Tja.. dan is het antwoord eigenlijk heel simpel: je zult eerst je huidige woning verkocht moeten hebben (een getekende koopovereenkomst waarbij het financieringstermijn is verlopen) voordat je een nieuwe woning kunt kopen. Gaan kijken bij een nieuwe woning is dan leuk maar je mag absoluut niet verliefd worden omdat je je nieuwe stulpje niet kunt kopen als je eigen woning niet verkocht is.

“Oh maar wacht eens”…. dan zetten we toch een passage in de koopovereenkomst ‘mits verkoop eigen woning’. In de huidige woningmarkt is amper iemand geïnteresseerd in het toevoegen van deze ‘moeilijke’ clausules, zeker als het een woning betreft die nog maar net in de verkoop staat.

Bij een dergelijke ‘no risk clausule’ staat er vaak nog een tweede passage in de koopovereenkomst en wel dat de verkoop gewoon doorgaat. Bezichtigingen gaan dus door en als er een andere (betere) koper in beeld komt heb je nog 24 of 48 uur de tijd om definitief ONVOORWAARDELIJK te aanvaarden.

Maar dat lukt dus niet als je eerst je eigen huis verkocht moet hebben en een getekende koopovereenkomst op zak moet hebben waarvan de financieringstermijn al is verstreken. Je kunt dan dus niks anders meer dan NEE zeggen tegen je droomwoning.

Was er verschil geweest als je geen koopovereenkomst had getekend met deze voorwaarden? Het antwoord daarop is NEE want er wordt nu toch ontbonden. Er is een hoop werk voor niks gedaan, je dromen zijn vervlogen en je staat met lege handen. Je hebt daarnaast in een dergelijke constructie ook amper onderhandelingsruimte.

Concreet is er eigenlijk maar één oplossing mogelijk: je eigen woning zo optimaal mogelijk in de verkoop zetten en op zoek gaan naar de juiste koper. Zodra die koper in beeld is kun je écht op zoek naar jouw droomwoning maar nu wel met het risico dat je deze niet direct vindt en dat je mogelijk voor een bepaalde periode een tijdelijke woonruimte moet zoeken. Maar áls je dan je droomwoning tegenkomt kun je wel direct en onvoorwaardelijk doorpakken en tot aankoop overgaan.

Het mooiste is natuurlijk als je wel kunt overbruggen. Dan kun je eerst rustig op zoek gaan naar je nieuwe droomwoning en je kunt deze aankopen (waarbij je zorgt dat je wat extra ruimte creëert in de aanvaarding) terwijl je toch nog een bepaalde tijd hebt om je eigen woning te verkopen.

Met de juiste vraagprijs moet het in de huidige markt toch niet heel complex zijn om je woning te verkopen? En mocht het dan onverhoopt toch wat langer duren dan zit je een tijdje met ‘dubbele lasten’ die van tevoren goed in beeld gebracht kunnen worden door een financieel adviseur.

Voordat je écht aan de slag gaat is het goed om duidelijk je financiële positie in beeld te brengen zodat je duidelijk keuzes kunt maken in wel of niet éérst kopen of éérst verkopen.

Maison Makelaars kan je hier ook advies in geven. Je mag ons altijd bellen of mailen om een keer vrijblijvend te sparren over jullie situatie en jullie stappenplan.