Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Een huis kopen dat PARTICULIER te koop staat?

Je ziet het steeds méér. Mensen die zelf hun huis op facebook te koop zetten en waar je als woningzoeker toch wilt gaan kijken omdat je bij het reguliere aanbod via de makelaar steeds ‘misgrijpt’. De druk in de woningmarkt is écht weer voelbaar. Maar is het wel zo verstandig om dat zónder hulp van een professional te doen? De verkopers hebben ervoor gekozen het zelf te doen en denken dit ook zelf te kunnen. Als koper word je op deze manier ‘voor het blok’ gezet! Er zijn weinig woningen en je hebt interesse in de aangeboden woning, maar hoe ga je nou te werk?

Het koopproces
Je belt voor een bezichtiging, en dan? Ga je in je eentje kijken? Leiden de verkopers je zelf rond? Wat doen ze met je vragen en hoe gaan ze om met opmerkingen? Hoe makkelijk (of moeilijk) is het om aan de eigenaren zélf de juiste vragen te stellen en alle informatie naar boven te halen? Weet JIJ wat je moet vragen? Weten ZIJ wat ze moeten vertellen? Bij het kopen van een appartement wordt het nog ingewikkelder want hoe zit het met de Vereniging Van Eigenaren, het meerjaren onderhoudsplan, het reservefonds en de statuten? Heb je erover nagedacht dat je in de meeste appartementsgebouwen géén huisdieren mag houden? Hoe weet je of je als koper voldoet aan je onderzoeksplicht en dat de verkoper voldoet aan zijn meldplicht? Hoe start je met het biedingsproces? En hoe ga je daarna onderhandelen? Betaal je door de druk in de markt niet een te hoge koopprijs waardoor de taxatiewaardes niet realiseerbaar zijn en waarbij je dan op basis van je financieringsvoorbehoud moet gaan ontbinden? En kan dat dan eigenlijk wel zo maar?

De koopovereenkomst
Weet jij wat er allemaal komt kijken bij het opmaken van een koopovereenkomst? Wát daar nu precies goed in geregeld moet worden? Welke roerende zaken bij de koopprijs horen of welke er juist niet bij horen? Ben je in staat een dergelijk juridisch document goed te checken en te controleren of er geen zaken aan toegevoegd hadden moeten worden op basis van nader onderzoek? Denk aan een erfdienstbaarheid, een recht van overpad of een mandelig pad? En wat betekend die passage dat de kopers is medegedeeld dat er een bouwkundige keuring kan worden uitgevoerd nu precies? Oh ja… en hoe zat het met asbest? De gehuurde cv ketel? De ‘illegaal’ gebouwde bijgebouwen?

Natuurlijk weten we dat financieel adviseurs de overeenkomst vaak voor de klant controleren. Zij controleren echter hetgeen er in staat en doen géén onderzoek naar aanvullende zaken die er misschien ook in hadden gemoeten. Dit zijn allemaal zaken die wij door middel van uitgebreide vragenformulieren de revue laten passeren maar helaas wordt daar bij particuliere verkoop bijna nooit bij stil gestaan. Daarnaast komt de brancheorganisatie regelmatig met updates van koopovereenkomsten die wij dienen te gebruiken. De exemplaren die op internet te vinden zijn hebben deze updates niet en bovendien komen wij regelmatig allerhande toevoegingen tegen die wettelijk helemaal niet kunnen of mogen.

De aankoopmakelaar
Bovenstaande is zo maar een opsomming van ons dagelijkse werk waar wij juist héél véél aandacht aan besteden om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat en er straks zaken aan het licht komen die we op voorhand hadden kunnen vaststellen. In je omgeving zijn vast veel voorbeelden te vinden waarbij het goed ging maar helaas komen ons steeds meer verhalen ter ore dat het dus achteraf écht beter had gekund. Als aankoopmakelaar kunnen we jou als koper prima begeleiden in dit proces. Zéker als het gaat om een particuliere aankoop zijn er toch veel zaken relevant. Maar ook als je je woning bij een makelaar hebt gevonden kunnen wij zorgen voor een optimale aankoopbegeleiding. Het kopen van een huis is over het algemeen één en al emotie en uiteindelijk moet het kopen van je droomwoning natuurlijk geen nachtmerrie worden.

Wij gaan graag met je in gesprek over alle zaken die bij het kopen van een huis van belang zijn want er komt echt veel meer bij kijken dan dat iedereen zich realiseert.
Een vrijblijvend gesprek kost niets! Gaan wij samen de uitdaging aan?