Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

De rituele dans op de woningmarkt

Een erg goed blog hoe het gesteld is met ‘DE WONINGMARKTCIJFERS’ en de betrouwbaaheid daarvan.
En ja hoor, opnieuw is de bodem van de woningmarkt bereikt. Sterker nog, de woningverkopen zijn ‘door het dak’ gegaan. Er zou zelfs sprake zijn van ‘structureel herstel’, meldde de Volkskrant dinsdag.
Het is een rituele dans die eens in de zoveel weken wordt opgevoerd. Een belanghebbende partij op de woningmarkt noemt een getal, werpt een snelle blik in de glazen bol, en hop: de boel komt in beweging. Deze zomer gebeurde het drie keer. Twee maanden geleden waren het de makelaars van VBO, twee weken terug Piet Moerland van de Rabobank.
Representatief
Dit keer vormde het maandbericht van Makelaarsland, naar eigen zeggen de grootste makelaar van Nederland, de aanleiding. De makelaar stelt dat er in augustus 11.500 huizen zijn verkocht in Nederland, 50 procent meer dan in augustus 2012.
Hoe Makelaarsland aan deze cijfers komt? Jeroen Stoop, directeur van het bedrijf, legt het graag even uit. “We hebben een marktaandeel van 2 a 2,5 procent, en hebben met onze kantoren een goede spreiding over het land. Onze cijfers zijn dus representatief voor Nederland. Op basis van onze voorlopige verkopen in augustus berekenen we een landelijk totaal.”
Een snelle rekensom: als Makelaarsland een marktaandeel van 2 a 2,5 procent heeft en op basis daarvan een verkoopaantal van 11.500 voorspelt, heeft het zelf dus ongeveer 250 huizen verkocht in augustus, en in augustus 2012 (wat overigens een extreem slechte maand was) ongeveer 200. Kun je op basis van zulke (bescheiden) aantallen een betrouwbare voorspelling doen voor heel Nederland?
Foutmarge
“De geschiedenis leert dat onze voorspellingen in lijn zijn met die van de NVM en het Kadaster”, stelt Stoop. “Maar op maandniveau kunnen we er wel eens 1.000 naast zitten, dat klopt. Dat geeft niet zoveel: het gaat om de trend.”
Dat klopt. Maar misschien is het beter om die trend af te meten aan de cijfers van partijen die de hele markt overzien, en een kleinere foutmarge hebben. Het Kadaster bijvoorbeeld. De trendlijn daar is nog angstig vlak. Alle juichverhalen ten spijt.
Nu is het wel zo dat het Kadaster een paar maanden achterloopt, omdat het verkopen pas registreert wanneer ze volledig zijn afgewikkeld. Wellicht kunnen we over een paar maanden dus met recht juichen.
Ik zal de eerste zijn die door het dak gaat.

Sander van Mersbergen (31) is economieverslaggever bij de Persdienst, de landelijke redactie van de regionale pers. Hij schrijft over de woning- en de energiemarkt. Tips en vragen zijn altijd welkom:s.vmersbergen@depersdienst.nl of @Mersbergen op Twitter.