Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Hoe werkt de starterslening?

De woningmarkt ligt stil, je stulpje verkopen wordt steeds lastiger en verkoopprijzen daalden sinds 2008 met maar liefst 18 procent. De hoop is gevestigd op starters om de doorstroming weer op gang te krijgen. Via leningen probeert de Rijksoverheid samen met gemeenten en provincies mensen die hun eerste huis willen kopen, een duwtje in de rug te geven. Met zo’n lening kunnen jonge kopers een droomhuis bemachtigen die anders net te duur zou zijn.

Een starterslening is een soort tweede hypotheek, stelt Reinoud Veldman van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hiermee kunnen mensen 20 procent van de aankoopkosten financieren. Rente of aflossingen op de starterslening hoeven de eerste drie jaar niet te worden betaald. Daardoor kunnen starters zich een duurder huis veroorloven.

Rente en aflossing pas betalen als het kan

Het idee is dat het inkomen van starters de eerste jaren genoeg stijgt, zodat de hogere maandlasten na een tijdje te betalen zijn. Elke drie jaar kijkt het SVn opnieuw of de huizenbezitter de lasten van de starterslening (helemaal of deels) kan dragen. Zo niet, dan hoeft hij rente en aflossing voorlopig niet te betalen. Is de lening alleen geschikt voor jongeren met een geweldig carrièreperspectief? “Dat valt mee”, zegt Veldman. “70 procent van iedereen met een starterslening kan na drie jaar de lasten volledig dragen en nog eens 20 procent kan de lasten gedeeltelijk betalen.”

Voorwaarden starterslening

Niet iedereen kan een starterslening krijgen. Zo moet je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG, garandeert bij gedwongen verkoop uw restschuld). Daardoor kan de totale koopsom niet boven 320.000 euro uitkomen (vanaf 1 juli 290.000 euro). De belangrijkste voorwaarde is dat iemand de starterslening echt nodig heeft om het huis aan te schaffen. Kunt u met uw inkomen de benodigde hypotheek krijgen of is uw vermogen groot genoeg, dan komt u niet in aanmerking.

De lening wordt verstrekt via gemeenten die elk eigen voorwaarden stellen. Zo moet u in sommige plaatsen al inwoner zijn en krijgt u de lening alleen bij nieuwbouw of juist bestaande bouw. Kijk op www.SVn.nl of uw gemeente startersleningen aanbiedt en zo ja, onder welke voorwaarden.
“Er is maar een klein groepje dat dankzij de starterslening opeens wel een huis kan kopen”, stelt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft). “Daarom is de lening niet de ultieme oplossing om de woningmarkt op gang te helpen.

Geen stormloop op startersleningen

Dat er vooralsnog geen stormloop is, komt doordat woningen voor starters de laatste jaren veel betaalbaarder zijn geworden. Door prijsdalingen, belastingverlaging en inflatie zijn woningen voor starters eenderde goedkoper geworden, terwijl de laatste maanden de hypotheekrente ook licht daalt. Velen kunnen al met een gewone hypotheek een huis kopen. Wel zul je zien dat starters met deze lening grotere huizen aanschaffen en daardoor langer in hun eerste huis kunnen wonen.”

Denk goed na of kopen met starterslening iets voor u is

Veldman adviseert starters bij gesprekken met adviseur of makelaar altijd naar de lening te informeren. Hoogleraar Boelhouwer waarschuwt huurders met een laag of instabiel inkomen die met een starterslening opeens wel een huis kunnen kopen; zij moeten zich blijven afvragen of kopen verstandig is. Als ze geen vast inkomen hebben en de lasten misschien niet de hele looptijd kunnen dragen, is het zinniger te blijven huren, meent Boelhouwer. “Dat is mede door de huurtoeslag prima te betalen.”

Bron: De Telegraaf