Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

‘VERLAGING GRENS NHG RAAKT HUIZENMARKT NIET’

Volgens marktkenners heeft dit echter geen grote nadelige gevolgen voor de woningmarkt. Mensen die nu een woning willen kopen doen dat door de historisch lage hypotheekrente toch wel.

Na de verlaging tot 265.000 euro bedraagt de maximale koopsom van de woning met NHG-hypotheek 250.000 euro. Dat komt omdat er nog ongeveer 6 procent aan extra kosten bijkomen. In 2009 werd de NHG-grens als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna werd de grens weer stapsgewijs afgebouwd.

”Dat de grens wordt verlaagd komt dus niet als een verrassing, het heeft geen doorslaggevende invloed. Het wordt ook gecompenseerd door de hypotheekrente die nog nooit zo laag is geweest”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Gedwongen verkoop

De hypotheekketens De Hypotheker en de Hypotheekshop sluiten zich daar bij aan. ”Sowieso kwamen er de laatste maanden meer hypotheekaanvragen bij ons binnen. We zagen wel dat mensen die in de markt waren er vaart achter zetten om nog te profiteren van de hogere NHG-grens”, zegt een woordvoerster van De Hypotheker.

NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). De garantie verzekert een huizenbezitter ervan dat bij een gedwongen verkoop van de woning een mogelijke restschuld aan de bank wordt betaald. Als een huizenbezitter buiten zijn schuld zijn huis moet verkopen, kan NHG de restschuld kwijtschelden.

Bron: ANP