Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Hoe lang zal mijn huis ongeveer te koop staan?

De NVM houdt naast de prijsontwikkeling op de huizenmarkt ook bij hoe lang huizen gemiddeld te koop staan. Zo stond de gemiddelde koopwoning op de bestaande markt eind 2009 213 dagen te koop. Er staan momenteel totaal bijna 175.000 koopwoningen te koop. Daarvan staat bijna 30 procent langer dan 1 jaar te koop.

Maar zo’n algemeen cijfer zegt niet veel over de feitelijke omstandigheden op de lokale huizenmarkt voor diverse woningtypen. In de regio langs de kust, rond Haarlem (Kennemerland) stond op dat moment de gemiddelde tussenwoning maar 76 dagen te koop maar tegelijkertijd op het Groningse platteland bijna de dubbele periode.

En dan zijn dit nog maar gemiddelde cijfers. Er zijn altijd woningen die veel minder vlot (pas na vele tientallen maanden) of juist nog veel vlotter (binnen enkele weken) worden verkocht. In een concreet geval is er eigenlijk maar één adviseur die een redelijke schatting kan maken van de te verwachten verkooptijd: de makelaar die dagelijks in de regio werkt. Maar onder alle omstandigheden blijft gelden: een veel te hoge prijs werkt averechts omdat mogelijke kopers teleurgesteld raken ten opzichte wat ze verwacht hadden voor die hoge prijs. Het gevolg van een verkeerde aanpak is bijna altijd dat uw woning veel langer te koop staat dan nodig is en uiteindelijk de prijs fors naar beneden moet.