Wil jij eerst een nieuwe woning kopen, en dan pas je huidige woning verkopen? Dan is MATCH jouw woning iets voor jou!

Makelaar Oude Pekela

Maison makelaars Groningen Zuid-Oost zijn werkzaam als makelaars en taxateurs in  gemeente Pekela.

Heb je dus een huis te koop of wil je een huis kopen in Oude Pekela, loop dan eens bij ons binnen. Ook voor appartementen en huurwoningen kun je bij ons terecht.

Oude Pekela (Gronings: Olle Pekel of Ol Pekel) is een dorp in de gemeente Pekela in de Nederlandse provincie Groningen. Het is door historie nauw verbonden met het zuidelijker gelegen Nieuwe Pekela. Het dorp had ten tijde van de eerste volkstelling in 1795 2972 inwoners, in 2021 had het dorp 7.610 inwoners. Het veenkoloniale dorp ligt aan het Pekelderdiep ook wel “diep in t piep” door de lokale bevolking genoemd. De afgelopen jaren is het gebied Hellingplein, Raadhuislaan en Raadhuisplein in Oude Pekela heringericht. De gemeente stak de nek uit met het opkopen van leegstaande verpauperde panden, zoals de ‘Witte Doos’ aan het Hellingplein.

Oude Pekela is een oud dorp. Bij dorpen die al langer geleden zijn gevestigd is het gebruikelijker dat er meer monumenten aanwezig zijn en Oude Pekela wijkt hier niet van af. Zij beschikt namelijk over 9 Rijksmonumenten. Hier vallen meerdere kerken onder, een kapel en een korenmolen. Jaarlijks wordt er op de tweede zaterdag van September de Jaarmarkt van Oude Pekela georganiseerd. Dit zou een van de best bezochte markten van het Noorden zijn met duizenden bezoekers op een enkele dag. Verder is er in Oude Pekela een winkelcentrum te vinden, een kinderboerderij in het hart van een park en nog vele andere voorzieningen.

Pekela is gesticht aan het einde van de 16e eeuw, vanwege de opkomende veenontginning in dat gebied. Door de sterk groeiende werkgelegenheid groeide het dorp ook aanzienlijk. Toen Nederland kortstondig bij Frankrijk kwam te behoren aan het begin van de 19e eeuw, werd dit dorp opgesplitst in twee zelfstandige dorpen. Dit gedeelte daarvan kwam Oude Pekela te heten. Voor de oorlog was een stabiele Joodse gemeenschap aanwezig in Oude Pekela van ten minste 150 Joden. Na de oorlog waren hier nog twaalf van over. Het enige wat nog over is gebleven van dit gedeelte van de geschiedenis van Oude Pekela is de Joodse begraafplaats.

Maison Makelaars Groningen zuid-oost is actief in de volgende gemeenten:

Oldambt- Pekela- Stadskanaal- Veendam- Westerwolde

Binnen de gemeente Oldambt is Maison Makelaars Gronningen zui-oost actief in: 

Alteveer – Boven Pekela – Nieuwe Pekela – Oude Pekela