Dorpstraat 25 MAASBREE

Omschrijving

Monumentaal herenhuis: om in te wonen, een hotel of restaurant te runnen of kantoor te houden. Deze statige dorpsvilla biedt talrijke mogelijkheden. Het enorme pand heeft een inhoud van liefst 2300 m³. En hoewel gelegen midden in de dorpskern, pal naast de parochiekerk en schuin tegenover het voormalige gemeentehuis, beschikt het ook nog eens over een diepe, geheel ommuurde achtertuin van zo’n 650 m². Met recht kan het daarom worden betiteld als een uniek object op een uniek plekje Maasbree.

Monumentaal herenhuis: om in te wonen, een hotel of restaurant te runnen of kantoor te houden.

Deze statige dorpsvilla biedt talrijke mogelijkheden. Het enorme pand heeft een inhoud van liefst 2300 m³. En hoewel gelegen midden in de dorpskern, pal naast de parochiekerk en schuin tegenover het voormalige gemeentehuis, beschikt het ook nog eens over een diepe, geheel ommuurde achtertuin van zo’n 650 m². Met recht kan het daarom worden betiteld als een uniek object op een uniek plekje Maasbree.

Op het pand rust de bestemming woondoeleinden, maar de gemeente Peel en Maas is in principe bereid medewerking te verlenen aan het verruimen van de mogelijkheden. Daarbij wordt vooral gedacht aan een kantoorfunctie, B&B of hotel, maar ook (droge) horeca is niet uitgesloten.

Het herenhuis beschikt op de begane grond onder meer over een woonkamer-en-suite (77 m²), een royale leefkeuken (22 m²), een tweede keuken en kantoor/spreekkamer (22 m²). Op de eerste verdieping bevinden zich liefst zes grote slaapkamers (2×18, 2×17, 15 en 14 m²) en een badkamer (9 m²). De zolderverdieping (154 m²) is bereikbaar met een vaste trap en kan in meerdere vertrekken worden opgedeeld. Ook de achteraanbouw, waarin zich nu een werkplaats (45 m²) en enkele bergruimtes bevinden, kan voor uiteenlopende doeleinden worden aangewend. Het woonhuis is grotendeels onderkelderd.

De circa 35 meter diepe achtertuin ligt op het noorden en is geheel ommuurd. De tuin bevat onder meer diverse terrassen en looppaden, een vijver, prieel, tuinderskas, moestuin en fruitbomen. Aan de achterzijde bevindt zich een ruime garage (33 m²).

Het vrijstaande herenhuis verkeert in een goede staat van onderhoud en is in de loop der decennia gemoderniseerd met behoud van talrijke authentieke elementen. De rijke interieurafwerking is vrijwel intact gebleven. De laatste grote renovatie dateert van enkele jaren terug, toen het markante dak volledig is vernieuwd.

De oorspronkelijke bedrijfs- of fabriekswoning is gebouwd in de jaren 1830-1840 volgens traditioneel ambachtelijke bouwaard. Begin twintigste eeuw is het pand in- en uitwendig ingrijpend verbouwd, waarbij twee gevels en het dak werden uitgevoerd in de stijl van het Eclectiscisme. Het had toen de functie van brouwerswoning voor de erachter gelegen en inmiddels verdwenen brouwerij Aurora. Het herenhuis was lang eigendom van de familie Van de Loo en is als ‘Huis van de Loo’ ook opgenomen op de lijst van Rijksmonumenten. De laatste naamdrager is in 1981 overleden.
Indeling
Entree: twee natuurstenen treden leiden naar de voordeur die toegang geeft tot de rijk gedecoreerde vestibule (4.35×3.55m) met terrazzovloer, gestuukt plafond met sierlijsten en binnendeuren met geprofileerde kozijnen.

Gang met garderobe, opgaande trap en toiletruimte: de achterliggende gang (6.00×1.15m) is bereikbaar vanuit de vestibule via een draaideur met bewerkt glas en bevat een garderobenis, de toiletruimte en de opgaande trap. Er zijn loopdeuren naar de achterliggende woonkamer, de keuken en de achterbouw.

Woonkamer-en-suite: de woonkamer-en-suite bestaat uit een voorkamer (6.15×5.55m) en een achterkamer (6.80×4.90m), van elkaar gescheiden door een wand met dubbele draaideuren onder een geornamenteerd, halfcirkelvormig bovenlicht met waaierroeden. Op de vloer ligt parket in visgraatmotief en de hoge plafonds (3.35m) zijn afgewerkt met sierlijsten en ornamenten voorzien van bladgoud. In de achterste kamer bevindt zich een zwartmarmeren schouwmantel met kolenhaard.

Spreekkamer/kantoor: aan de straatzijde links ligt een spreekkamer annex kantoor (5.80×3.80m), waarvan het plafond eveneens is gedecoreerd. In een hoek bevindt zich een houtgestookte open haard.

Keuken: de leefkeuken (4.75×5.30/4.30m) ligt linksachter en heeft een hoekcombinatie met inbouwapparatuur, waaronder een keramische kookplaat met oven en schouwkap, vaatwasser en koelkast. Er is zicht op de tuin en een loopdeur verschaft toegang tot de onderliggende wijnkelder.

Achterbouw: in de achterbouw (circa 9×4.50/2.80m en 7×6.5m) zijn onder meer een extra keuken, bijkeuken, berging en fietsenstalling opgenomen.
Eerste verdieping
Overloop: de overloop op de eerste verdieping bestaat uit enkele lange gangen met trappenhuizen en loopdeuren naar de diverse vertrekken.

Slaapkamers: de ouderslaapkamer (4.30×3.90m) ligt middenvoor, heeft een gedecoreerd plafond en geeft toegang tot het fraaie balkon. Ook is er een rechtstreekse verbinding met de badkamer. De tweede slaapkamer (5.20×3.35m) ligt linksachter en heeft tuinzicht. De derde slaapkamer (4.30×3.60m) ligt aan de straatzijde links. De vierde slaapkamer (5.20×3.55m) ligt middenachter en heeft een loopdeur naar een extra toiletruimte. De vijfde slaapkamer (5.20×3.40m) ligt rechtsachter en is momenteel in gebruik als zitkamer. De zesde slaapkamer (4.30×3.25m) ligt aan de straatzijde rechts, doet momenteel dienst als eetkamer en heeft een directe verbinding met de badkamer.

Badkamer: de badkamer (3,25×2.75m) is uitgerust met een ligbad, aparte douche en vaste wastafel en biedt zicht op de straat.

Werkplaats: in de later gerealiseerde achteraanbouw bevindt zich op de eerste verdieping een werkplaats (circa 7×6½m). Deze kan uiteraard naar eigen inzicht voor een andere bestemming worden ingericht.
Tweede verdieping
Bergzolder: via een vaste trap is de enorme bergzolder (circa 14x11m) te bereiken, waar de twee ketels voor de centrale verwarming hangen. De zolderverdieping vangt licht door de vijf karakteristieke dakkapellen en is geschikt om te worden omgebouwd tot bijv. meerdere vertrekken of appartement.
Overige verdiepingen
Souterrain: het woonhuis is vrijwel geheel onderkelderd met diverse ruimtes met stahoogte (circa 2.10m).
Tuin
Tuin: de fraaie achtertuin is circa 35 meter diep en 18 meter breed en is geheel ommuurd. Er zijn meerdere terrassen en wandelpaden, alsmede een vijver, prieel, moestuin, glazen kweekkas, fruitbomen en diverse borders en perken.

Garage: de ruime garage (6.00×5.50m) ligt aan de achterzijde van het perceel, is gebouwd in spouw en heeft aan de voor- en achterkant een stalen kantelpoort. Het interieur is verdeeld in twee ruimtes: een stalling en een bergruimte.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Maison Makelaars Peel en Maas / Horst ad Maas

Kenmerken

Overdracht

Status
verkocht
Aangeboden sinds
6+ maanden
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort
Vrijstaande woning
Bouwjaar
1840

Oppervlakten en inhoud

Oppervlakte
250 m²
Overige inpandige ruimte
290 m²
Externe bergruimte
33 m²
Inhoud
2.300 m³
Perceel
995 m²

Indeling

Aantal kamers
11 kamers
Aantal slaapkamers
7 slaapkamers

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Maasbree
Sectie
K
Perceel
1.838
Oppervlakte
995 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Tuin
in centrum
Tuin
achtertuin

Garage

Capaciteit
1

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
openbaar parkeren
Bekijk alle kenmerken

Overige media